vissza a listába

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

2020-01-30


Az utóbbi napokban robbant a hír, hogy ismét felütötte fejét Kínában a rettegett koronavírus! De mit is kell tudni erről és hogyan lehet ellene védekezni? Bár továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, de Franciaországban már 3 fertőzött beteget diagnosztizáltak, így nem árt elővigyázatosnak lenni főleg a külföldre vagy onnan visszautazóknak és a velük érintkezőknek.

Hogyan terjed a koronavírus?

A fertőzött ember köhögésén, tüsszentésén keresztül, a fertőzött személy kezével, arcával való érintkezéssel vagy olyan közös dolgok érintésével, mint például az ajtókilincsek, amihez a fertőzött személy hozzáért.

Mik a koronavírus-fertőzés tünetei?

A legtöbb koronavírus-fertőzés tünetei hasonlóak bármely más felső légúti fertőzéséhez: orrfolyás, köhögés, torokfájás, és a láz fordulhat elő leggyakrabban.

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

A koronavírus ellen nincs védőoltás. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű megfázás elkerülése érdekében is tennénk:

  • Mosson kezet alaposan szappannal és meleg vízzel vagy használjon alkoholalapú kézfertőtlenítőt.
  • Viseljen maszkot a tömegközlekedési eszközökön! Kerülje a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést.
  • Fertőtlenítse a közösen használt eszközöket és felületeket, így csökkentve a megfertőződés kockázatát.
  • Használjon egyszer használatos evőeszközöket és poharat, hisz cseppfertőzéssel terjed a vírus.
  • Viseljen egyszer használatos kesztyűt, ha olyan térségben jár (pl. piacon), ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal és azok környezetével.


Kerülje az egyszer használatos termékek többszöri használatát, illetve vegye figyelembe, hogy a vírus érintéssel is terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a termékhez nyúl, az is vírushordozóvá válik.


PDF tájékoztató letöltése

 


vissza a listába