vissza a listába

Mi is az a PLA?

2018-11-11

Fontosnak tartod a környezeted védelmét? Naprakész szeretnél lenni az élelmiszercsomagolás területén? Van számodra egy jó hírünk. Használj PLA-ból készült termékeket és szerezd be nálunk! Mindenre van megoldásunk! Segítünk, hogy pontosan mi is ez valójában.
 

Mi is az a PLA?

A politejsav (PLA) az egyik legnépszerűbb, piacon is fellelhető bioműanyag gyártására alkalmas anyag. A számos bio-polimer között a leggyakrabban kukoricából előállított tejsav-polimerizátum, de megújuló nyersanyagokból is előállítható, mint például a cukorcirok, a búza, a cukorrépa, a cukornád stb. Mivel organikus anyagokból származnak, ezért képesek lebomlani, és lebomlásuk során toxikus anyagok nem keletkeznek. Pozitív tulajdonságainak köszönhetően előszeretettel alkalmazzák egyre inkább az élelmiszercsomagolás területén.
 
"Vizsgálatok és tapasztalatok szerint a PLA csomagolás a friss zöldség és gyümölcs eltarthatóságát akár három nappal is megnöveli. Marketing szempontból például különösen hatásos lehet a bio-élelmiszerek csomagolása bio-műanyagba."
 

PLA jellemző tulajdonságai

  • Az ételcsomagolás területén széles körben képes helyettesíteni a PE-t (polietilén), PS-t (polisztirol) és PET-t (poliészter) anyagokból készült termékeket
  • Biológiailag lebomló (45-60ºC-on 12-16 hónap) és komposztálható
  • Hőállósága valamelyest gyengébb, mint a fentebb felsorolt anyagoknak (kb. 40°C-ig), de hidegállósága jónak mondható
  • Nagyon jó az átszúrással szembeni ellenállása
  • Pazar megjelenésű, víztiszta és fényes, kitűnően ellenáll az UV-nak, zsíroknak, olajoknak és az alkoholnak
  • Az aroma- és íz anyagokkal szemben megfelelően zár, megtartja ezeket, ugyanakkor nagyon jó gáz és vízgőzáteresztő
  • A PE gyártására alkalmas, szokásos berendezéseken is feldolgozható
  • Gyakorlatilag bármilyen alakúra formázható és fólia formájában is előállítható
  • Előkezelés nélkül nyomtatható
  • CPLA tányérok és evőeszközök: kristályosított PLA - hőállók 95°C-ig

 

Képtalálat a következőre: „degradable logo”Képtalálat a következőre: „compostable logo”

 

A PLA csomagolóipari felhasználása ma Magyarországon még igen csekély. Ennek oka az eljárás magasabb ára és az, hogy fogyasztói körben a PLA még kevéssé ismert. Ugyanakkor a hazai és külföldi szakemberek már több éve tesztelik a biopolimert, és e kutatások során megállapították, hogy a megfelelő koncentráció biztosítja a csomagolóanyag stabilitását, ugyanakkor a lebomló tulajdonság is megmarad. 
 

A Silwell PLA kínálata

 

100%-ban biológilag lebomló, komposztálható termékeink között megtalálhatók kíváló minőségű poharak, tányérok, evőeszközök illetve a piacon már ismert, jól bevált formájú egybefedeles dobozok is, amelyek PLA-ból, a kukoricakeményítőből kinyert polilaktidból készültek. Amennyiben még részletesebben szeretnéd megismerni ezen termékeket, ajánljuk figyelmedbe az erről szóló katalógusunkat, amelyet a TUDÁSTÁR menüben megtalálsz vagy a lentebb található linkre kattintva letölthetsz. Ha pedig ajánlatot szeretnél kérni, kérlek, küldj emailt a következő e-mail címünkre: iroda@silwell.hu
 
 
 

vissza a listába